Sykdommen sliter ned brusken i bevegelige ledd, slik som hofter, knær og hender.
Leddbrusken ligger på enden av knokkelen.
Den er som en bruskskive.
Alle stedene der to knokler møtes,
er det fysisk kontakt mellom to bruskskiver.
De tåler støt, er glatte og beveger seg lett mot hverandre.
Det store problemet oppstår når bruskskiven skades og blir ujevn og ruglete i overflaten.
Da skurer bevegelsene.
Leddbrusken blir gradvis slitt ned og kan etter hvert forsvinne.
Når bruskskiven er ødelagt må leddet byttes ut med en protese.
Risikoen øker med overvekt og fedme.
Årsaken er ikke kjent, men kan være:
– Ekstra belastning på leddene som følge av fedme.
– Overbelastning.
– Skader.
– Aldersslitasje.
Brusken blir litt tynnere etter at siste halvdelen av livet passeres;
og mange får plager i hofter og knær.
– Revmatisme.
– Infeksjoner.
– Psoriasis.
– Autoimmune sykdommer.
– Betennelse i kroppen.
– Tarmfloraen kan være av en betennelseshemmende eller betennelsesfremmende variant.
Ingefær har muligens effekt ved artrose.
Kirsebær reduserer risikoen for ulike artroser (betennelser).
Avokado –
har høyt innhold av sunt fett og antioksidanter,
og riktige fettyper og mye vitaminer.
Inneholder:
Enumettet og flerumettet fett og lite mettet fett.
B6, E og K-vitamin.
Fiber.
Kalium.
Magnesium. Kobber. Nikotinsyre. Jern. Sink.
Folsyre.
Når skallet gir etter for lett trykk, er avokadoen moden.
En moden avokado har en kremaktig konsistens som er smørbar.
Når den skjæres i to vil kjernen løsne lett fra fruktkjøttet.
En hard avokado er umoden og må modnes i butikken eller hos forbruker.
Skallet er ikke spiselig.
Lagres i 10-15°C.
Umoden avokado har god holdbarhet ved temperatur på 6–10°C.
Kan oppbevares sammen med en bit løk for lengere holdbarhet.
Bakteriene –
fordøyer deler av maten som tarmen selv ikke klarer å bryte ned.
Noen bakteriearter er mer effektive når de spalter karbohydrater
som avgjør hvor mye energi som er tilgjengelig.
Bakterier skaffer f.eks. K vitamin og fordøyer deler av maten som tarmen selv ikke klarer å bryte ned.
I munnen lever bakteriene som biofilm på tenner og tannkjøtt
og spiser matrester som kan føre til karies og dårlig ånde og tannløshet.
– Bakteriene er det beste forsvar mot andre bakterier. Viktigere enn immunforsvaret.
– Bakteriene er tilknyttet et omfattende nervesystem,
med like mange nerveceller som ryggmargen.
Tarmbakteriene og hjernen kommuniserer med hverandre
via vagusnerven som går direkte fra tarmen til hjernen.
Det betyr at vi kan påvirke bakteriene, og de kan påvirke oss.
Vagusnerven står i nær kontakt med det det limbiske systemet som regulerer følelsene.
– Epigenetikk: Bakteriene kan slå gener av og på.
F.eks. genene som lagrer fett og insulin.
Bakteriene sender ut signalstoffer til fettcellene i kroppen
med beskjed om å lagre energien.
– Mange bakterier i tynntarmen er anaerobe og dør i luft og kan ikke dyrkes.
– Straks innholdet i tynntarmen slipper over i tykktarmen, kaster millioner av bakterier seg over den.
Det settes i gang gjæring hvor karbohydratene brytes ned.
Mikrobene frigjør kortkjedede fettsyrer som kroppen har bruk for.
Bakteriene var på jorden milliarder av år før menneskene.
Det finnes millioner av bakterietyper som er viktige for kroppens funksjoner eller som er harmløse.
Men også fravær av bakterier kan gi sykdom. Bare litt over tusen kan gjøre oss syke.
Også de dårlige bakteriene trengs for at de gode skal få realistisk kamptrening.
Noen bakterier liker sukker.
Får de ikke det signaliserer de via vagusnerven slik at vi får søtsug.
Krom er et mineral som regulerer insulin og sukkerbalansen og kan gi mindre søtbehov.
– Mineraler som kalium, magnesium, fosfor, jern, selen og sink.
Innholdet avhenger av hvor modne de er og hvilke betingelser de vokser under.
I en umoden banan er karbohydratene mest stivelse,
som blir konvertert til sukker i løpet av modningsprosessen.
Det høye sukkerinnholdet innebærer at bananen har et høyere energiinnhold enn f.eks. appelsiner og epler.
– Lagres ved 12-14°C. Ikke kjøligere fordi den da blir grå og mister smaken.
Holdbarhet er avhengig av hvor i modningsprosessen den befinner seg.
– Bananer er bitte litt radioaktive fordi de inneholder mye radioaktivt kalium.
BED. Banana Equivalent Dose.
Bananer inneholder en radioaktivitet som tilsvarer 0,1 mikrosivert,
som er veldig lite (mindre enn 1/10 av bakgrunnstrålingen).
– Sovemiddel:
Bananer er den eneste frukten som inneholder aminosyren tryptofan og vitamin B-6,
som sammen hjelper kroppen å produsere signalstoffet serotonin.
Lavt serotinnivå i hjernen menes å være en medvirkende årsak til bla. depresjon.
– Søtningsmiddel f.eks. bakverk som blir naturlig søtt uten raffinert sukker.
Belgfrukter –
er en fellesbetegnelse på
erter, linser, bønner, soya, kikerter og peanøtter.
De er alle rike på protein,
lysin,
fiber,
B-vitamin (unntatt B12),
folat
og mineraler som bl.a. jern, kalsium, fosfor, sink og magnesium,
og er derfor en god erstatning for
kjøtt, melkeprodukter og egg i plantebasert kosthold.
Belgvekster har lav glykemisk indeks, lav energitetthet og lite fett.
Belgvekster er også rike på antioksidanter og sunne komplekse, langsomme karbohydrater.
Belgfrukter må bløtlegges før bruk.
Da starter gjerne en spireprosess
som øker tilgjengeligheten av næringsstoffer,
samtidig som uheldige stoffer brytes ned.
Bønner og linser er gode jern-kilder,
spesielt hvis de
spises sammen med C-vitaminkilder, som f.eks. kål og paprika.
Tørkede bønner og erter bør bløtlegges over natta,
(10-12 timer), skylles og kokes i 60-90 min.
Benskjørhet –
(osteoporose)
er en tilstand med redusert beinmasse
og endret beinstruktur,
som skyldes for lavt kalsium-nivå.
Det medfører porøsthet, som svekker skjelettets styrke
og en risikotilstand,
som er symptomfri helt til det oppstår brudd.
– Benskjørhet er høyere i Skandinavia enn i de øvrige europeiske land.
Det kan skyldes at en alltid spiser mel-produkter samtidig som en drikker melk.
– Benskjørhet øker med økende alder.
– Magnesium er nødvendig for at kalsium skal tas opp i skjelettet.
– D-vitamin er en viktig faktor for kalsiumopptaket.
– K-vitamin binder kalsium til beinvevet og gjør beinet hardt.
– Belastning gjennom fysisk aktivitet styrker skjelettet.
– Alkohol kan ha en positiv effekt på benskjørhet, spesielt for kvinner over 40.
Blansjering –
eller forvelling er å koke på forhånd,
som et forarbeid til servering eller nedfrysing.
Først blir grønsakene vasket, renset, skrellet og kuttet.
Råvaren gis en rask varmebehandling
f.eks. et raskt oppkok i lettsaltet kokende vann.
Grønnsakene skal ha en fast kjerne, og skal ikke gjennomkokes.
Deretter avkjøles de i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.
Deretter taes de ut av isvannet og tørkes
og ligger kjølig fram til servering.
Dette bevarer smak, næringsstoffer, farge, tekstur og sprøhet.
Det fjerner også bitterstoffer.
Serveringstiden kan bli kortere.
Grønnsakene kan ligge kjølig fram til like før servering.
Da varmes de raskt opp f.eks. i en panne med en klatt smør eller olje.
Resten er bare tilsmaking, anretting og generell finish.
Blodprøver hjelper lite
fordi kroppen gjør alt den kan
for å holde blodets sammensetning
av næringsstoffer og andre substanser stabile.
Blodprøver kan derfor vise normale nivåer
selv om det er for lite næringsstoffer i resten av kroppen.
Fordi blodet har prioritet kan det allikevel være store mangler ellers i kroppen.
Hvis man finner at et næringsstoff mangler er det ikke sikkert at det er dette stoffet som mangler,
men istedet stoffer som er involvert i opptak og utnyttelse.
F.eks. at en spiser antagonister samtidig, eller for lite agonister og synergister.
Blodprøver gir derfor sjelden et riktig bilde av næringsmangler.
Blodtrykksmåler –
er bånd med borrelås som spennes rundt overarmen.
Så blåser en kompressor lufttrykk i remmen
som stopper blodet som flyter i arterien.
Ved å lytte med et stetoskop, eller en lydsensor,
kan medisinsk personell finne ut når blodet slutter å flyte
og når trykket slippes opp kan man finnet trykket
hvor det presser seg gjennom igjen.
Den store arterien i overarmen er svært godt egnet til å måle,
men det er også mulig å måle på den mindre
som passerer gjennom håndleddet.
– Normalvekt er fra 18,5 til 25.
Eksempel: En person med høyde rundt 1,7 m har en normalvekt på mellom 55 og 70 kg.
– Oververvekt er fra 25 til 30.
– Fedme >30.
Eksempel: BMI på 30 tilsvarer en høyde på 170 cm og vekt 87 kg.
Fedme øker risikoen for mange sykdommer,
slik som f.eks. diabetes og hjerte- og karsykdommer.
– Undervekt er også usunt.
– KMI er ikke absolutt og er ikke alltid et godt mål på fett,
men må også vurderes ift. bensubstans og muskelmasse.
F.eks. kan muskuløse personer
havne i klassen overvekt
selv om de har lite fett på kroppen.
Brennesle –
smaker veldig godt, og derfor vil mange forsøke å spise den.
For at den ikke skal bli spist, har den utviklet et effektivt våpen mot nærgående dyr.
De har noen sylskarpe neslehår fylt med en gift som ligner på maursyre.
Trikset er å brette bladet og rulle det mellom fingrene for at fiberet som skaper ubehaget brekkes.
Brenneslen er veldig nyttig som gjødsel i hagen,
eller som sprøytemiddel mot sopp og bladlus.
Det lages både te og supper av brenneslen, og friske grønne blader kan spises som spinat!
Brenneslens ‹brennende› effekt forsvinner om den tørkes eller kokes.
Hele planten kan nyttes, også rot og frø. Unge skudd og blader nyttes best om våren, mens frø samles om høsten.
Planten er rik på mineraler og vitaminer,
særlig A- og C-vitamin, jern, silisium og kalium.
Cannabisolje –
er en tyktflytende ekstrakt, med høy konsentrasjon av THC (30-50%).
Oljen kan inntas ved å pensle den på sigaretter eller blande den i mat.
Cannabis er en gressort som tåler mye og er lett å dyrke,
men den trives best der det er tørt og varmt.
THC (tetrahydrocannabinol) er stoffet som gir ruseffekten.
– Marihuana er et uforedlet produkt av cannabis,
og består vanligvis av tørkede blader av toppskudd og blomster.
– Hasj er et raffinert produkt.
Plantesaften er oppkonsentrert og presset til plater eller klumper.
– Cannabisolje er et ekstrakt av tørkede blomster fra cannabisplanten
som ofte har et høyt innhold av THC og andre cannabinoider.
Innholdet av THC kan komme opp i 70-90% i oljen.
1996. California var en av de første amerikanske delstatene som
legaliserte marihuana til medisinsk bruk.
2012. Delstatene Colorado og Washington var først ute i USA med å legalisere til rusbruk.
01.01.2018. California var den sjette delstaten i USA, etter Colorado, Washington, Oregon, Alaska og Nevada, som legaliserte marihuana til rusbruk.
Voksne over 21 år har lov til å ha opptil seks planter og besitte opp mot 28,3 gram (én ounce).
Butikker vil trenge en lisens for å starte salg av cannabis,
og det er allerede lagt en skatt på 15% på all omsetning av planten og dens produkter.
Skatteinntektene kan øke med rundt en milliard $ i året.
I tillegg kan rettsvesenet i staten spare opp mot hundre millioner $/år på å straffeforfølge småbeslag.
01.07.2018. Massachusetts legaliserte marihuana til rusbruk.
2018. Cannabisolje kan ikke fåes på resept i Norge.
Problemet med kriminalisering er at de som vil skaffe seg stoffet må frekventere kriminelle rusmiljøer.
Cøliaki –
er en sykdom i tynntarmen
som skyldes intoleranse overfor gluten.
Cøliakere har redusert næringsopptak.
Gluten er ikke eneste årsak til cøliaki og skadde tarmtotter.
Soya og planteoljer, samt kvikksølv og andre tungmetaller,
candidaovervekst (hvilket skyldes feil ph i tarmen, samt forstyrret tarmflora),
polystyrenpartikler og ymse kjemikalier i mat og drikke,
og kasein og gluten kun fordi de ikke for-fordøyes i magesekken.
For at gluten skal forårsake betennelse i tynntarmen
må man først mangle magesyreproduksjon.
Med koketempertur mot 100°C blir
oppvarmingen av eggehviten så rask at den når 80°C før eggeplommen når 65°C
slik at en kan få en bløt eggeplomme og fast eggehvite.
Ved oppvarming fra varmt vann utvider egget seg fortere og sprekker lettere.
Koking under 80°C over lengre tid vil gi hard hvite og bløt plomme.
Kaldkoking:
Det kan være lurt å stikke hull i den butte enden hvor det er gass under skallet.
Dette forhindrer at skallet sprekker når luften utvider seg.
Ved oppvarming fra kaldt vann får luften tid å vandre gjennom porer
slik at skallet ikke sprekker så lett.
Men det kan være vanskeligere å beregne presis koketid.
Varmkoking:
Romtemperering av egget på forhånd gjør at hinnen sitter mindre fast og gjør det lettere å skrelle etter at de er kokt.
Tempererte egg sprekker ikke så lett fordi utvidelsen er mindre.
Legges i kokende vann.
Hurtig oppvarming gir bløtkokte egg.
Bløtkokt med fast eggehvite og flytende plomme: 6-8 min.
Hardkokt: 8-10 min.
Litt salt eller natron i kokevannet kan gjøre egget lettere å skrelle.
Når koketiden er over bør egget avkjøles
for å stoppe videre
koagulering,
f.eks. ved å legge dem i kaldt vann.
Eggene bør ligge i vann til de skal brukes.
Tørre egg er vanskeligere å skrelle.
Endoskopi –
går ut på å føre et langt, fleksibelt rør utstyrt med videokamera ned i halsen eller gjennom endetarmen
for å undersøke fordøyelsessystemet.
Det finnes også trådløst kapselendoskop,
som er et lite kamera på størrelse med en vitaminpille.
Dette gir mer detaljerte og omfattende undersøkelser enn MR og CT.
Epigenetikk –
Gener er enten av eller på i epi-genetikken.
Måten de slåes av eller på
er maten vi spiser, stress eller ytre belastninger.
F.eks. kan hungersnød arves, (som betyr at ervervede egenskaper kan arves via epigenetikken).
«Et eple om dagen holder doktoren borte».
Det er et ordtak som gir mening
fordi epler har mange gunstige helse effekter
og kan bidra til å forebygge en rekke plager.
Profeten Esekiel som levde før 500 fvt. fikk en brødoppskrift direkte fra gud.
«Så skal du ta hvete og bygg og bønner og linser og hirse og spelt
og legge dem i ett kar og bake deg brød av dem!»
[Esekiel 4:9]
Fedme –
er et symptom på den underliggende epidemien: overflod av mat.
Alle organismer er evolusjonært tilpasset svært begrensede ressurser.
Når begrensningene forsvinner,
takler ikke organismen dette fordi den er feiltilpasset.
Fennikel –
Tørket fennikel-frø kan brukes til saus, fiskeretter og som brødkrydder.
Blader og stilk kan benyttes fersk til salat.
Urten blir tradisjonelt brukt i matlaging
for å bekjempe overvekt da oljen
har en beroligende effekt på fordøyelsessystemet.
Kan motvirke oppblåst mage.
Fennikel inneholder eterisk olje,
fete oljer (petroselensyre, stigmasterolsyre, oleinsyre og linolensyre),
protein, flavonoider (bl.a. rutin), kumariner (bl.a. bergapten),
steroler, kolin, organiske syrer, vitaminer og mineraler
(bl.a. fosfor, kalsium og kalium).
Hovedkomponentene i den eteriske oljen
er 60-80% anetol (med søt smak),
10-30% fenchon (med bitter smak)
og inntil 5% estragol.
Videre finner man i oljen
bl.a. metylchavikol, alfa-pinen, kamfen,
dipenten, alfa-fellandren, limonen, anisaldehyd,
anissyre, cisanetol og p-cymen.
Fett –
tilfører kroppen fettsyrer og er bærer av fettløselige vitaminer.
Fettsyrene kan være mettede eller umettede.
Mettet fett fås fra melkeprodukter, ost, smør, hard margarin og storfekjøtt. (Mettet fett bør unngåes.)
Umettet fett kan være enten enumettet eller flerumettet.
Enumettet fett fåes fra fjærfe, oliven og olivenolje.
Flerumettet fåes fra fet fisk, som laks, ørret, makrell, sild og tran.
Fettet i blodet kommer fra to kilder,
enten er det tilført via maten eller laget i leveren.
Men kroppen må ha litt av disse stoffene
og produserer selv det den trenger. Det brukes bl. a. som byggesten for vitamin D,
hormoner som østrogen og testosteron og kortison.
Det er ikke er fettet i seg selv som er problemet,
men måten det transporteres på i blodet.
Folat –
(vitamin B9)
er en samlebetegnelse for
folsyre (pteroylglutaminsyre), mm.
(Tidligere folacin).
Folsyre er en komplisert organisk syre.
Folinsyre er en syntetisk form brukt i kosttilskudd.
Finnes i grønne grønnsaker, belgvekster,
spinat, brokkoli, bær, asparges,
grønn salat, mais,
nesle, persilleblad,
sitrusfrukter
og lever og kornprodukter.
Folsyre ødelegges lett under tilberedning av mat.
Kroppen bruker folat ved celledeling.
Folat kan bidra til å redusere tretthet og utmattelse.
– Trestokken kuttes til flis
og varmes opp og tilsettes kjemiske stoffer
for å hente ut lignin, cellulose og hemicellulose.
Vha. enzymer brytes cellulosen ned til sukker.
Dette tilsettes gjær (mikroorganismer) som omdanner sukkerforbindelsene til protein
som blandes i dyrefôr.
– Tare brytes ned i en tilsvarende prosess.
Fôr fra trær og tare
inneholder bioaktive komponenter
som finnes i celleveggen og som kan gi god dyrehelse.
– Frukt bør spises på tom mage. F.eks. før frokost.
– Frukt kan tilfredsstille appetittregulerende mekanismer og stimulere belønningssentre i hjernen og dermed redusere behovet for mindre sunne alternativer slik som kaker, brus og smågodt.
Fytinsyre –
blokkerer kroppens evne til å absorbere viktige mineraler,
deriblant mineraler som sink, kalsium, kobber, jern og magnesium.
Fytinsyre bidrar også til nedsatt magesyreproduksjon, og kan føre til lekk tarm, underernæring og kronisk utmattelse.
Fytinsyre beskytter belgvekster, korn, nøtter og kjerner mot å bli fordøyd.
Fytinsyre reduserer derfor opptak av næringsstoffer.
Bløtlegging aktiverer et enzym som heter fytase som bryter ned fytinsyre,
slik at de mange sunne næringsstoffene i belgvekster kan bli utnyttet optimalt.
Fytinsyre finnes i det ytre skall av forskjellige kornslag, frø, bønner og nøtter.
Fytinsyre er plantens beskyttelse mot insekter, mikroorganismer, vær og vind.
For mye fytinsyre i maten kan være uheldig for fordøyelsen.
I menneskekropppens fordøyelse kan fytinsyre i store mengder hindrer opptak av mineraler gjennom å virke hemmende på enzymer.
Fytinsyre binder seg til mineraler i fordøyelseskanalen
og blokkerer kroppens evne til å absorbere viktige mineraler;
deriblant sink, kalsium, kobber, jern og magnesium.
Fytinsyre bidrar også til nedsatt magesyreproduksjon, og kan føre til lekk tarm, underernæring og kronisk utmattelse.
Fytinsyre reduserer derfor opptak av næringsstoffer.
Fytokjemikalier –
er levende plante-kjemikalier
som beskytter plantene mot skader fra
bakterier, sopp, insekter, skadedyr, giftstoffer og sterke solstråler.
– Forbindelsene har ofte sterke pigmenter
som farger plantene gule, grønne, oransje, blå, lilla, røde og svarte.
– De tilfører smak og lukt til matvarene.
– Mange fytokjemikalier gir maten en bitter smak;
f.eks. ren kakao og brokkoli.
– De er som regel antioksidanter
eller stoffer som stimulerer kroppens antioksidantforsvar.
– Fytokjemikalier er essensielle (livsviktige)
slik en får ikke mangelsykdommer dersom en får for lite fytokjemikalier.
– Frukt, grønnsaker og bær er fulle av fytokjemikalier.
– Et fytokjemikalierikt kosthold kan forebygge kreft.
Måten de slåes av eller på er maten vi spiser, stress eller ytre belastninger.
F.eks. kan hungersnød arves, (som betyr at ervervede egenskaper kan arves via epigenetikken).
GI –
Glykemisk indeks er et forholdstall mellom to blodsukkerverdier,hvorav den ene er en referanseverdi.
Referanseverdien gis av f.eks. loff eller druesukker, som måles etter et par timer og får referanseverdien 100.De andre matvarene får verdier i forhold til dette.
Jo høyere GI desto raskere taes karbohydrater opp i blodet.
«Langsomme» karbohydrater gir sakte blodsukkerstigning. Det gjør at en føler seg mett, unngår trangen til noe søtt, og det er lettere å holde vekten.
Glukose er et raskt karbohydrat, fordi den er den eneste karbohydratformen kroppen kan utnytte direkte, uten å først omvandle den.
– Pasta av durumhvete har GI = 10.
– Kokt potet har GI = 10-17.
– Ris har GI = 15-31.
– Pasta av brun ris har GI = 19.
– Brød har GI = 30-45.
– Sukker har GI = 68.
GL (den glykemiske belastningen) kan være betydelig
hvis karbohydratinnholdet er høyt.
Gressløk –
inneholder kostfiber, kalium, folat og vitamin A, E, K, C,
samt mineraler og sporstoffer som
kalium, kalsium, kobber, mangan, kobber og krom.
Urten har et høyt innhold av betakaroten,
som omdannes til vitamin A i kroppen.
Kan f.eks. brukes som dryss på eggerøre.
Den milde smaken gjør at den kan brukes i store mengder;
f.eks. stekt i olje, som basis for supper og gryteretter.
Passer til egg- og osteretter, fiskesuppe, stekt fisk, i sauser og i dressinger.
Den har de samme kreftforebyggende sovelstoffene som kepa- og hvitløk.
En bunt gressløk i et glass vann på benken.
Den kan hakkes opp og fryse slik at en kan ha gressløk året rundt.
Tørking er også en mulighet.
Passer til alle retter det er naturlig å ha løk i.
Dryss på rett før servering eller tilsett på slutten av koketiden, (den liker ikke å bli stekt eller kokt).
Blomstene er kan brukes som garnityr og fargepynt i salater.
– Riklig med fiber og planteslimstoffer
som er karbohydrater, som ikke nedbrytes i tarmen.
Det gjør havre til et godt middel både ved forstoppelse og ved diaré.
Disse stoffene vil også være mat for gode melkesyrebakterier.
– Betaglukan (4%).
– E-vitamin.
– Enumettede fettsyrer (2,6%).
– Flerumettede fettsyrer (2,4%).
– Folsyre (30µg/100g).
– Fosfor (490mg/100g).
– Jern (3,5mg/100g).
– Kalium (370mg/100g).
– Karbohydrat (60%).
– Kostfiber (10%).
– Magnesium (110mg/100g).
– Mettet fett (1,1%).
– Protein (11%).
– Sink (2,4mg/100g).
– Tiamin (0,35mg/100g).
– Vitamin B1 (tiamin).
Havre senker kolesterolet og særlig LDL- kolesterolet.
Havre hjelper på stabilisering av en robust tarmflora
og motvirker luftplager og gjæring i fordøyelsen.
Lav GI gir mindre blodsukkerøkning ift. andre kornslag.
– Lagring. Havre har kortere holdbarhet enn andre kornslag
pga. innholdet av flerumettede fettsyrer som lettere oksideres.
Havre skal derfor oppbevares mørkt,
kjølig og i lufttette beholdere.
Havre blir også harskt hvis det lagres for lenge.
For å redusere harskning blir havre varmebehandlet.
Det hindrer at de fettspaltene enzymene oksiderer fettsyrene
(lettkokte havregryn holder seg bedre).
– Havregrøt
med gresk yoghurt, kesam eller Skyr,
sammen med hakkede nøtter,
er en god oppskrift på søvnig kveldsmat.
Det er både rikt på komplekse karbohydrater og vitamin B6,
og inneholder i tillegg melatonin.
Se, lukt og smak før man kaster.
Ser det bra ut, er det veldig ofte det.
Holdbarhet –
Stabil og lav temperatur er ideelt for de fleste matvarer.
– Honning har uendelig holdbarhet (opp mot hundre år).
– Mel er holdbar i flere år.
Muggsopp merkes med at melet klumper seg,
og får feil farge og lukt.
Da bør hele posen kastes.
– Sukker er holdbar i flere år.
– Havregryn har god holdbarhet, men kan harskne fordi det inneholder fett.
Ved å bruke nesa merker en det fort.
– Gjær kan miste noe av gjæreevnen, men da er det bare å bruke en pose ekstra.
– Matolje holder seg godt, hvis det oppbevares mørkt, tett og kjølig.
Det er kun harskning som kan være et problem.
Oljer med lavt innhold av flerumettet fett (f.eks. olivenolje), har best holderhet.
Det er fordi flerumettede fettsyrer lett oksiderer,
særlig hvis det utsettes for lys, oksygen og varme.
– Tørrvarer har tilnærmet uendelig holdbarhet.
– Ris har nesten uendelig holdbarhet, dersom det er oppbevart tørt og tettpakket.
Unntak er brun ris har mer olje og derfor kortere holdbarhetsdato.
– Suppeposer og sauser er som regel frysetørket.
– Frysetørket mat har god holdbarhet.
Frysetøring går ut på at matvarene kjøles ned til minus 10-20 grader, slik at vannet fryser til is.
Deretter blir maten utsatt for lavt trykk slik at isen går over til vanndamp som trekkes ut av maten.
Verken mikroorganismer eller enzymer er i stand til å bryte ned mat med under 1% vann.
Smaken vil kanskje ikke være som opprinnelig, med frysetørret mat er ikke farlig eller usunn å spise.
– Hermetikk. Innholdet er varmebehandlet slik at mikroorganismer dør
og har derfor nærmest uendelig holdbarhet.
(Hvis hermetikkboksen buler kan det være tegn på bakterievekst, og da bør den kastes.)
– Sjokolade og sjokoladepålegg har god holdbarhet.
Hostesaft –
I halsen er hostereseptorer som reagerer på irritasjon og utløser hosterefleksen.
Hoste kan spre smitte.
Hostemedisiner danner et belegg som hindrer irritasjon.
De inneholder ofte noe søtt og seigt sirupsaktig som demper hosten.
Pluss noen virkningsløse legemidler som kan gi bivirkninger som hjertebank og kvalme.
Dokumentasjon for hostemedisiner er begrenset.
En blanding av sitron og honning i varmt vann er billig og virksomt og gjør samme nytten og demper hosten.
Hvete –
for tusen år siden kan ikke sammenlignes med dagens,
fordi gluten er videreutviklet for å gi mer fluffy brød.
I Norden er det mye benskjørhet til tross for at det drikkes mye melk og spises mye brød.
Det er fordi i hvete finnes en syre som binder seg til mineral,
og blir til et ikke-vannløselig salt som ikke taes opp i kroppen.
Når man spiser brød sammen med melk går derfor kalken rett ut.
I hvete er det også et enzym som bryter ned denne syren,
men den trenger et døgn til fermentering,
som det ikke er tid til når en steker brød etter noen få timer.
9 av 10 som ble påkjørt av
trikken hadde drukket kaffe.
Det må bety at kaffe bør forbys,
eller i det minste merkes med
en advarsel om at kaffedrikking
øker sjansen for å bli påkjørt
av en trikk.
Kaffe –
Kaffebønner inneholder to diterpener; kafistol (fett) og kahweol.
Disse kan gi økt kolesterol.
Det gjelder all kaffe bortsett fra frysetørret og filter.
Innholdet kaffen varierer
ut fra hvor lenge bønnene er i kontakt med vann
og måten den brygges.
– Kokekaffe er grovmalte kaffebønner blandet direkte i vannet.
Når den malte kaffen kommer i kontakt med varmt vann frigjøres diterpenene.
– Presskannekaffe kan sammenlignes med kokekaffe.
– Traktekaffe er malte kaffebønner som plasseres i et filter som vannet renner gjennom.
Når kaffen traktes, fester diterpenene seg i filteret.
– Koffeinfri kaffe inneholder også de ugunstige fettstoffene.
Det er bare koffeinet som ikke er til stede i denne varianten. Ellers er det likt.
– Kaffe reduserer jernopptaket.
– Kaffe inneholder C- og E-vitamin og betakaroten.
– Kaffe inneholder antioksidanter.
– Fenoler i kaffen har positiv helseeffekt.
– Koffein kan ha positive effekter i moderate mengder.
Kaffe er kalorifri.
Negativ effekt kan komme av for mye fløte, sukker eller søt sirup.
Kaffegrut –
inneholder næringsstoffer som bla.
nitrogen,
koffein
og cellulose.
– Kaffegrut kan brukes i kompost.
Gruten tilfører nitrogen og energi til komposteringsprosessen.
Og meitemarken liker kaffegrut.
– Kaffegrut kan brukes som gjødsel blomsterbed og i hagen.
Kaffegruten gjør jorden mer fruktbar og næringsrik.
Lukten av kaffegrut holder skadelige insekter borte.
Kaffetrakter –
Godkjente traktere
kan brygge god kaffe, forutsatt at det brukes fersk kaffe med riktig malingsgrad og hvitt filter.
Gode traktere har kvalitetsregulatorer som gir stabil temperatur og varer årevis.
Samt at reservedeler fås kjøpt.
Noen billige traktere lager dårlig kaffe før de svikter etter kort tid.
– Temperaturen bør være rundt 94° (eller mellom 92–96°C).
I dette intervallet blir smaken best.
Ved høyere temperaturer blir smaken besk og bitter.
Ved lavere temperatur, blir den flat og smakløs.
– Kontakttiden, den tiden vann og kaffe er sammen,
bør være rundt 5 min, eller mellom 4 og 6 min.
– Dosering er en smakssak.
60 g/l gir en fyldig og god smak som de fleste foretrekker.
Riktig doering gir best smak.
– Kaffemåleskjeer i plast fåes i de fleste dagligvarebutikker.
Bruk en kaffemåleskje som rommer 10 g kaffe,
som tilsvarer 6 strøkne måleskjeer med kaffe pr. liter vann.
Måleskjeer i børstet stål varer lengre.
Kaffeblandinger finnes i mange varianter, fra mørke og kraftige til runde og aromatiske.
Kafistol –
(cafestol) er kaffeolje eller kaffefett
som kommer fra kaffebønnen og finnes i kokekaffe,
presskannekaffe og visse andre kaffesorter
som ikke er filtrert gjennom papirfiltre.
Bladene og roten er næringsrik og velsmakende grønnsak.
Spesielt fordøyelsessystemet kan ha nytte av karveplanten.
Karve har lignende virkning som anis (Pimpinella anisum)
og fennikel (Foeniculum vulgare),
og kan brukes sammen med eller som erstatning for disse.
Karve stimulerer produksjonen av galle og andre fordøyelsesvæsker,
og sammen med en krampeløsende virkning kan karvefrø lindre
kolikk, mageknipe, oppblåsthet og luft i magen.
KELP –
er en tang fra Nord-Norge
som inneholder mer enn 30 lettopptakelig mineraler
og er naturlig rik på bla.
jod, kalsium, magnesium, jern, fosfor, selen og vitamin A, C, B, E og K.
Klor –
benyttes for å desinfisere drikkevannet i mange vannverk.
Noen vannverk bruker UV-bestråling desinfeksjonsmetode.
Noen vannverk bruker ozonering som desinfeksjonsmetode.
Noen vannverk bruker membranfiltrering som desinfeksjonsmetode.
2006. 203 vannverk (3 millioner personer) hadde klorering.,
790 vannverk (1,1 mill. personer) benyttet UV-bestråling.
114 mindre vannverk hadde ikke desinfeksjon av drikkevannet.
Korn –
er frø fra visse planter
der det harde, uspiselige skallet eller ytterste laget er fjernet
og det spiselige kornet, eller bæret, er igjen.
Raffinerte kornslag inneholder langt færre næringsstoffer,
sunne fettstoffer og antioksidanter.
Typiske kornslag som har vært igjennom en raffineringsprosess
er hvit ris, hvetemel og malt maismel.
Uraffinert korn (helkorn)
inneholder alle kornets tre deler:
kli, kim og frøhvite.
– Sitronvann. Skrell en sitron og kutt den opp i skiver eller
biter og legg i en mugge med vann. Ferdig til å drikke.
– Hvis en bruker økologisk sitron kan også skallet brukes.
– Frukt til frokost. Skrell en banan, eple eller klementin.
Kutt opp i biter og ha litt youghurt oppå. Ferdig.
– Husk å spise frukt på tom mage; og ikke etter tunge kjøttmåltider.
Grunnen er at frukt må gå fort gjennom systemet.
Hvis det blir liggende i kø bak tungtfordøyelig
mat kan det bli gjæring som utvikler gass.
– Brødspising. Bruk tynne skiver og mye pålegg.
Bruk gjerne smør på skiva.
– Melet i vanlig brød inneholder en syre som binder opp mineraler.
Vanlig brød er derfor en antagonist som hemmer næringsopptaket.
I surdeigsbrød har bakteriene omdannet dette til næring.
– Havrekli eller kruskakli,
er fiber som kan bidra til å regulere fordøyelsen.
Bland en spiseskje
inn i grøt, supper, frokostblanding eller i vaffelrøra.
– Potet gir mange kalorier og er ikke særlig vitamin- eller næringsrik.
– Bruk derfor mindre potet, og heller gulrot, kålrot, ol.
Kveita –
lever høyt i den marine næringskjeden og kan bli bli gammel og stor.
Store kveiter på over 100 kg har akkumulert så mye
miljøgifter, tungmetaller, giftstoffer,
kvikksølv, dioksiner og PCB
at de bør slippes ut igjen død eller levende.
Kveldsmat –
Det er viktig å unngå å spise
de siste to–tre timene før en legger seg.
Forbrenningen faller uansett mens man sover
fordi kroppen trenger mindre energi.
– Varm melk og urtete hever kroppstemperaturen
og gjør at mange føler seg trøtte og søvnige.
Matvarer som inneholder tryptofan:
– Amarant.
– Banan inneholder både tryptofan og vitamin B-6
som sammen hjelper kroppen å produsere signalstoffet serotonin.
– Hb (hemoglobin) er den delen av de røde blodcellene (erytrocyttene) som transporterer/binder seg til oksygen.
– A er den mest vanlige typen og utgjør 97% av den totale mengden hemoglobin.
– 1c refererer til undertypen av hemoblobin A.
HbA1c forteller hvor mange prosent hemoglobin A som er bundet til glukose.
Fordelen med denne prøven i forhold til vanlige blodsukkermålinger er at den sier noe om det gjennomsnittlige blodsukkernivået over tid, følgelig er denne prøven mer pålitelig, og man behøver heller ikke faste i forkant av prøvetaking.
Leddgikt –
kan skyldes opphopning av kalsium i leddene.
Magnesium, vitamin D og K2 kan fjerne kalsium.
Leddgikt kan skyldes ubalanse i kollagen-, bruskdelen eller leddvæsken.
Kraft helbreder samtlige årsaker,
via å bygge nytt kollagen via gelatin,
samt brusk og leddvæske via hovedsaklig glykosaminoglykaner.
Gelatin som tilskudd vil også bygge nytt kollagen.
Lunchmiddag –
midt på dagen når fordøyelsen er sterkest
gjør at maten er ferdig fordøyd neste morgen
slik at man får en god rutine med tømming av tarmen.
Meieriprodukter –
Mettet fett finnes bl.a. i fete meieriprodukter,
som helmelk, ost, meierismør, seterrømme, hard margarin og snacks som chips, iskrem, ol.
Meieriprodukter er en viktig jodkilde, (pga. jodberiket fôr).
Proteinet kasein finnes primært i meieriprodukter
som cottage cheese, skyr, parmesan og melk.
Ost, fet yoghurt og syrnede meieriprodukter,
har positiv effekt både på diabetes, fedme og hjerte- og karsykdommer.
Fete meieriprodukter kan øke blodkolesterolet.
Selv om melkefettet kanskje er sunt på verdensbasis,
trenger det ikke å være sunt i et land
som allerede har et kosthold rikt på meieriprodukter og mettet fett fra kjøtt.
Omega-6 finnes i planteoljer og i kjøtt og meieriprodukter.
Meieriprodukter inneholder ikke fiber
og lite jern og sink.
Mettet fett –
kommer hovedsakelig fra animalske produkter,
slik som smør, melk, kjøtt, laks og eggeplommer,
og noen planteprodukter som sjokolade og palmeolje.
Middag –
bør inneholde et lite kjøtt- eller fiskestykke og grønnsaker.
Linser, bønner, kikerter kan brukes istedet for hvit ris og poteter.
– Middagsrester
som gjenoppvarmes
bør varmes opp til over 60°C og røres rundt,
samt holde tempraturen over noe tid for å ta knekken på bakterier.
– Middagsrester bør avkjøles så fort som mulig,
først utenfor kjøleskapet f.eks. i kaldt vann
og deretter i kjøleskapet.
(Varm mat i kjøleskapet gir kondens og vekstmuligheter for bakterier.)
– Varm skal være varm, og kald mat skal være kald.
Oppbevaring av lunken mat gir bakterievekst.
Mikrobene –
i tarmfloraen hjelper til med å bryte ned
matfibre til fordøyelig næring,
bygge opp immunsystemet,
bidra i vitaminproduksjon
og verne mot sykdomsbakterier.
Muggsoppgift –
Nesten alt konvensjonelt dyrket korn i Norge inneholder muggsoppgift.
Muggsoppgift kan påføre svin så vel som mennesker
magesmerter, betennelser, redusert immunforsvar, organsvikt og kreft.
Økologisk dyrket korn inneholder vesentlig mindre muggsoppgift.
Olivenolje –
Extra virgin er en olivenolje av aller høyeste kvalitet.
Den utvinnes ved førstegangs pressing og uten bruk av varme.
Oljen kjennetegnes på fargen, som varierer fra gyllen til klar grønn,
og den inneholder maksimalt 1% frie fettsyrer.
Større mengder frie fettsyrer gir oljen mindre olivensmak og mer smak av olje.
Næringsmidlene samvirker i kroppen
i et komplisert biokjemisk system
som kan sammenlignes
med et samspilt orkester.
Ortomolekylær ernæring –
handler om riktige molekyler i et individualtilpasset kosthold.
Det handler om å spise sunn,
næringsrik mat med naturlige vitaminer,
mineraler, sporstoffer, hormoner, fett- og aminosyrer.
– Biokjemisk individualitet går ut på at
folk er individuelle og særegne med individuelle behov.
Det er fordi de har forskjellig bakgrunn og kommer
fra forskjellige miljøer og matkulturer
med ulike belastninger.
Næringsbehovet påvirkes av mange faktorer slik som
f.eks. genetikk, matens næringsverdi, alder, stress,
sykdom, rus, røyking, legemidler og gifter.
– Ofte ender en opp med
å anbefale store doser C-vitamin og B3-vitamin.
Det er fordi kroppene våre stammer
fra apekatter som trenger mye vitamin-C.
– Langtidsprofylakse er mengden som trengs over tid for å holde seg frisk.
– Ved høye doser er man over i ortomolekylær medisin,
som forutsetter samråd med lege.
– I ortomolekylær psykiatri antas at
psykiske (følelsesmessige eller mentale) problemer
kan ha en god del med kostholdet å gjøre.
Menneskets gener har utviklet og tilpasset seg ift. kosthold og levevilkår i over hundre tusen år.
– I en stor del av denne tiden var steinaldermenneskene jegere, fiskere og sankere.
De spiste nøtter, bær, frukt, grønnsaker, fugl, kjøtt, fisk og mat fra strandsonen.
De beveget seg mye og var ute i frisk luft og dagslys.
For ti tusen år siden hadde ikke folk bondemat.
Steinaldermenneskene hadde ikke ristet brød og kornblanding til frokost.
Tanken er at en del mennesker ikke har vent seg til mat som bare har vært tilgjengelig i noen få tusen år,
(slik som f.eks. korn, bønner, belgfrukter og melk).
PFAS –
Per- og poly-Fluor-Alkyl-Stoffer,
er del av en stor gruppe organiske, fluorholdige forbindelser
som ofte brukes for
å støte bort vann, skitt og fett.
De kan finnes i
bakeformer,
impregneringsmidler for tekstiler (f.eks. i regn- og turtøy),
kasseroller og stekepanner med teflon,
kosmetikk,
matvareemballasje,
maling,
rengjøringsprodukter,
mm.
Det gis mange kostråd,
– men hvilke kostråd mangler evidens?
Politisk –
Det er ofte mye penger å tjene på preparater som helbreder folk.
Men det forutsetter
at de er forandret eller syntetisert
slik at en kan få enerett på dem.
Naturlige mineraler og vitaminer er tilgjengelig for alle.
Derfor er det lite penger å tjene på slik forskning.
Ingen store farmasøytisk selskap vil sponse store studier.
En annen ting er at det kan være bivirkninger av syntetiserte stoffer
fordi det er kroppsukjent og tatt ut av sammenhengen.
Det har også sterkere virkning slik at sjansen er større for å få for mye.
Er det derimot inne i naturlig sammenheng blir det som regel ikke for mye.
Poteter kan en dyrke selv.
– Den trives fra nord til sør,
og tåler mye.
– I tillegg kan den lagres lenge.
– Og den krever mindre jord, næring og vann enn ris og pasta.
– Dessuten er den kortreist.
– Uspiste poteter kan brukes til sprit, dyrefôr eller potetmel.
Østre Toten kommune, Norges potethovedstad,
har potetplanten i kommunevåpenet.
Poteten –
inneholder C og B-vitamin, kalium, fiber, stivelse, viktige mineraler og vann.
Poteten er ikke særlig vitamin- eller næringsrik,men den gir store avlinger(altså mange kalorier pr. m²).
Kort sagt: poteten er fattigmannskost.
Den var bra for nordmenn den gang da Norge var fattig og det var mye fysisk aktivitet.
Det samme gjelder korn-produkter.Vel og bra når man er i bevegelse og forbrenner bort alle kaloriene.Men når man sitter i ro slik som i dagens samfunn er dette helseskadelig.
Har vi virkelig ikke noe bedre å spise enn gammeldags fattigmannskost!?
– Lagres uvasket, mørkt og kjølig rundt 4°C.
(Poteter holder seg dårligere hvis de har vært i kontakt med vann.)
Under forhold som ikke er optimale,
kan mye av vannet fordampe og et skrukkete utseende.
Et kaldt vannbad kan hjelpe på konsistensen.
– Utsatt for lys får poteten grønnfarge som følge av klorofyll,
men er også et tegn på at de inneholder nervegiften glykoalkaloiden solanin.
Psoriasis –
er en hudsykdom der huden fornyes for raskt,
slik at døde hudceller blir liggende på overflaten.
Huden fornyes opptil åtte ganger raskere enn vanlig og skaper røde flassende utslett som klør.
Årsaken til tilstanden er trolig multifaktoriell, dvs. at arv og miljø spiller inn.
Matvarer med mye puriner er f.eks.
ansjos, innmat, kaviar,
kjøttkraft, kjøttekstrakt, kjøttbuljong,
leverpostei, makrell, rogn, sild, sardiner, sodd og øl.
Schizofreni –
er ⅔ arvelig.
Miljødelen kan ha med kosthold å gjøre.
F.eks. kan feil i fordøyelsessystemet gjøre at noen utvikler
schizofreni, autisme, hyperaktivitet, anoreksi, depresjoner, osv.
Det kan være at det mangler enzymer
som bryter ned visse proteiner
fra mel- og melkebaserte matvarer.
Når proteiner fra melet (gluten) og melken (casein) fordøyes,
vil ulike enzymer i kroppen
splitte disse proteinene ned i mindre deler,
som kalles peptider.
De forskjellige peptidene
blir i sin tur spaltet videre
ned til enda mindre peptider,
helt til alt er brutt ned til
de minste byggesteinene: aminosyrer.
Noen mennesker mangler ett eller flere enzymer.
Hos dem vil noen av peptidene hope seg opp i kroppen,
fordi den ikke klarer å kvitte seg med dem.
Enkelte peptider som dannes fra gluten og casein,
er opioide, dvs. at de virker på liknende måte som opium.
De opioide peptidene som hoper seg opp i kroppen
hos mennesker som mangler enzymer,
ser ut til å virke som en evigvarende rus,
som på lengre sikt forårsaker alvorlige hjerneskader.
En streng og langvarig diett kan motarbeide dette.
De kan oppleve abstinenser
på linje med det tørrlagte heroinmisbrukere.
– Føllings sykdom er en enzymdefekt
som kan forhindres med diett.
Sitron –
har kun 29 kalorier pr. 100 g,
har ingen mettet fett eller kolesterol,
er rik på kostfiber
og er en av fruktene med svært lav GI.
Sitron er rik på C-vitaminer (askorbinsyre)
og inneholder bioflavonoider
og den kraftige antioksidanten limonin.
– Bioflavonoider forsterker virkningen av C-vitamin.
Sammen gir de en kraftig antioksidant virkning.
Dette gjør at sitron beskytter
mot virus og forkjølelsessykdommer i øvre luftveier.
Den beskytter mot infeksjoner i mage og tarmsystemet.
Og gjør at sår og skader leges raskere.
Veggene i de små blodårene
i hud og slimhinder styrkes av bioflavonoiden.
Det styrker også motstandskraften
og øker blodgjennomstrømningen til hud og slimhinner;
som kan bidra til redusert risiko for åreknuter og årebetennelser.
– Pektin finnes i det hvite skinnet rundt sitronbåtene.
Pektin og fiberstoffer reduserer blodkolesterolet,
særlig det farlige kolesterolet, LDL reduseres.
Kombinasjonen at kolesterolreduserende virkning og antioksidanter
er gunstig for å forebygge arteriosklerose.
Pektin virker også beskyttende på slimhinnene i fordøyelsen.
– Sitrusflavonoider er biologisk aktive stoffer
med mange helsebringende egenskaper.
De styrker blant annet blodkarenes vegger, forebygger sykdommer
som åreforkalkning og er gunstige ved leging av sår.
– Sitron er bakteriedrepende
og kan brukes som desinfiserende og antiseptisk middel.
Sitronsaft sprøytet rett på huden har bakteriedrepende effekt.
Oppbevaring: Sitron har lang holdbarhetstid og oppbevares best rundt 10°C.
Revet skall brukes til smakssetting i matretter, bakverk, drikker, sorbéer, osv.
Sitronskallet kan inneholde sprøyterester fra plantevernmidler.
Og bør derfor vaskes grundig før bruk.
Sprøyterester gir en bitter smak.
Skall fra økologiske sitroner uten sprøytemidler gir en syrlig og frisk smak.
Noen sitroner er vokset og bør legges i lunkent friskt vann før konsum.
Økologisk sitronskall kan blandes inn i vaffelrøra.
Sjømat –
er rik på proteiner, praktisk talt fri for karbohydrater
og kan i tillegg gi bidrag av fett- og vannløselige vitaminer,
antioksidanter, mineraler og sporstoffer.
Solarium –
Litt kunstig sol kan gir D-vitamin vinterstid, forutsatt UVB.
UVA kan gi brunhet og solbrenthet, men lite D-vitamin.
SED (Standard Erythema Dose) er en måleenhet for soleksponering
for hvor mye hudskadelig stråling solen sender ut.
En SED annenhver uke er passe.
Fire SED gir rød hud.
– Sopp kan forebygge kreft og hjelpe mot forstoppelse.
– Peptider som styrker kroppens virusforsvar.
– Kantarell er rik på D vitamin.
– Hvit sjampinjong dyrkes i mørke og inneholder derfor ikke vitamin D.
Hvis den eksponeres for sollys lager den D2-vitaminer, slik som huden på mennesker.
Tilberedning:
– Soppen skal ikke skylles.
Sopp trekker lett til seg vann og blir fort udelikat.
Børst heller soppen med en soppbørste.
Inntørket sopp kan legges den i vann noen minutter.
– Rå sopp inneholder forbindelser
som ikke er bra for fordøyelsen
og noen sopper kan gi ubehag
og forgiftning dersom de spises rå.
– Sopp, også tørket,
må varmebehandles eller avkokes før den spises,
for at giftstoffene skal forsvinne.
Hvor mye varierer mellom ulike soppslag.
– Koking fra kaldtvann i minst ti minutter, hvor kokevannet helles ut.
Steking i 15-20 min ødelegger giftstoffene.
– Hermetisk sopp. Laken som soppen ligger i må kastes.
Av flere tusen soppslag er det bare litt over tyve som er spiselige.
Til gjengjeld er dr proppfulle av helsefordeler
og kan brukes i utallige matretter.
Steinalderkostholdet
var preget av mye protein og få karbohydrater.
Evolusjonsmessig er vi ikke fullt ut tilpasset kornprodukter.
De negative effektene kan variere fra person til person.
Kostholdsråd bør derfor gis individuelt.
For fem millioner år siden. Australopithecus var primært vegetarianere.
For 1,8 millioner år siden
utgjorde kjøtt en stadig større del av kostholdet.
Etterhvert begynte maten å bearbeides over ilden.
Dagens mennesker oppsto i Afrika for noe over hundre tusen år siden.
Den gang var menneskene i storviltjegere.
Etterhvert utvidet kostholdet seg til fugl og fisk,
supplert av viltvoksende grønnsaker,
røtter, nøtter, bær og frukter og mat fra strandsonen.
For mindre enn ti tusen år siden dukket
jordbruket for første gang opp i Midt-Østen.
I Skandinavia og England begynte man med jordbruk først for 5500 år siden.
Etniske eurpeere er etterkommere av folk
som drev med husdyrhold og er godt tilpasset kumelk.
Store deler av verdens befolkning tåler ikke kumelk,
fordi de mangler enzymet laktase
som er nødvendig for å bryte ned melkesukker.
Melken gir fordøyelsesproblemer og diaré.
Steinalderkost –
er nøtter, bær, frukt, røtter, insekter, sopp, grønnsaker, fugl, egg og kjøtt,
fisk, skalldyr,
samt mat fra strandsonen.
Steinaldermenneskene spiste ikke
brød, korn, belgfrukter, melk og meieriprodukter
og hadde ikke tilsatt salt og sukker i kostholdet.
I tillegg beveget de seg mye ute i frisk luft og dagslys.
– Hos personer som har diabetes type 1,
som også kalles insulinavhengig diabetes,
har kroppen helt eller delvis sluttet
å produsere hormonet insulin, som regulerer blodsukkeret.
Dermed er folk som har denne formen for diabetes,
avhengig av å få tilført insulin resten av livet.
– Diabetes type 2 skyldes dels nedsatt insulinproduksjon,
dels at insulinet virker for dårlig.
Denne formen kan til en viss grad reguleres og behandles med
vekttap, fysisk aktivitet og kosthold,
men de fleste trenger også medisiner.
For å utvikle diabetes type 2
må man være arvelig disponert,
men overvekt og lite fysisk aktivitet
er de viktigste triggerfaktorene.
Type 2 oppstår oftest i voksen alder.
Type 1 er det oftest barn og ungdom som får.
Det er en kronisk sykdom som man ikke kan bli frisk av.
Det er ingen kjente faktorer som utløser sykdommen.
Melkesyrebakteriene finnes først og fremst på kornets skall.
Bruk økologisk sammalt hvete- eller rugmel.
Vanlig mel kan være behandlet kjemisk og med varme for å sikre lengre holdbarhet,
og har kanskje ingen naturlige bakterier igjen.
Rugmel egner seg til grove brød.
Hvetemel egner seg til finere brød.
Vann røres inn i melet til en grøt, ikke for tynn og ikke for tykk.
Tilskudd av magnesium
sammen med B6 om kvelden
virker søvnfremmende.
Varm melk og urtete
hever kroppstemperaturen og gjør at mange føler seg trøtte og søvnige.
Kalsium spiller inn for å omdanne tryptofan til serotonin og melatonin.
Varm melk med honning inneholder både tryptofan, kalsium og karbohydrat.
Bananer inneholder aminosyren tryptofan og vitamin B-6
som sammen hjelper kroppen å produsere signalstoffet serotonin.
Et lett kveldsmåltid bestående av komplekse karbohydrater
og protein kan føre til bedre søvn.
– Koffein har en negativ innvirkning,
men det er forskjell på hvor følsomme folk er.
– Alkohol er derimot søvninduserende,
men når det blir brutt ned under søvnen, blir det stimulerende.
Alkoholinntak gjør det lett å sovne,
men man sover mye dårligere og våkner altfor tidlig.
– Trening om kvelden frigir adrenalin som holder en våken.
Såpe –
får skitt og bakterier til å løsne fra overflaten,
slik at de kan skylles bort.
Kun varmt vann er ikke like effektivt.
Allerede i antikken ble det brukt såpe laget fra fett og soda (natriumkarbonat) fra saltsjøer eller tang,
eller pottaske (kaliumkarbonat) laget av aske fra løvtrær.
Et mangfold av bakterier i tarmen
er forbundet med bedre helse.
Vi har aldri levd så hygienisk og spist så mye bearbeidet mat.
Samtidig bruker vi mye antibiotika,
som reduserer mangfoldet av bakterier.
Tarmflora –
har innvirkning på kroppens
stoffskifte, immunapparat
og sykdomsprosesser
utenfor tarmsystemet.
F.eks. er tarmfloraen med på å regulere aktiviteten i fettcellene.
Både i hvite fettceller, som lagrer fett,
og i brune fettceller, som forbrenner fett og lager varme.
Mikrorganismene hjelper på både fordøyelse og avgiftning av mat man spiser.
Probiotikum, som f.eks. finnes i yoghurt, består av noen få gunstige bakterietyper.
– Forfedrene våre har gjennom evolusjonen
gått inn i en symbiose med tusenvis av bakteriearter
som bla. hjelper oss med å trekke ut næring
av maten og finjustere immunforsvaret.
Etter ti tusen år i Europa
har det skjedd en biologisk tilpasning.
Bl.a. har vi blitt i stand til å fordøye laktose, som finnes i melk.
Transfett –
finnes i herdet vegetabilsk fett som margarin, fritert mat, ferdigmat, potetgull, kjeks og snacks.
Kunstig framstilt transfett,
dannes gjennom en kjemisk prosess
som tilsetter hydrogen til vegetabilsk olje.
Transfett er usunt.
Nå er det funnet andre måter å lage margarin på,
og norske margariner inneholder ikke lenger transfett.
Derimot innholder enkelte kjeks og fete kaker noe transfett.
Urinveisinfeksjon –
er en samlebetegnelse på mange forskjellige infeksjoner.
Symptomer er at det svir når man tisser,
og man må ofte tisse igjen rett etterpå.
Infeksjon med milde plager
kan man forsøke å drikke bort, før eventuelt legebesøk.
Syrlig drikke sørger for at bakteriene trives dårlig i urinen.
Drikk derfor juice eller ferskpresset sitron, grapefrukt eller tranebær.
C-vitamin hjelper på urinveisinfeksjon.
Den rammer kvinner oftere fordi de har kortere urinrør.
Infeksjon kan være i både i øvre og nedre del av urinveiene, blæren eller nyrebekkenet.
– Infeksjon i nedre del av urinrøret er det vanligste.
– Blærekatarr skyldes at bakteriene har kommet til urinblæren.
– Nyrebekkenbetennelse skyldes at bakteriene har kommet til nyrene.
Symptomer er feber, man føler seg dårlig, har vondt på den ene siden av ryggen.
Det er den ene nyren som gjør vondt.
Urinveisinfeksjon kan behandles med antibiotika.
Det er som oftest vanlige E.kolibakterier som kommer opp til blæren.
Vaffeljern –
Vaffelrutene er ikke bare til pynt,
men skal også gi en stor stekeoverflate på en god og fyldig vaffel.
For at vaflene skal få den riktige konsistensen,
må jernet få transportert vekk fuktigheten i vaffelen.
Noen vaffeljern har luftespalter som får bort fuktighet.
Termostat som en selv kan regulere er en fordel gjør det enklere å få en riktig konsistens og farge på vaflene.
Foretrukket temperatur er litt over 200°C.
Slippbelegg sørger for at vaflene
ikke setter seg fast og letter rengjøringen.
Ellers kan en smøre jernet
mellom hver vaffel eller ha mye fett i røren.
Indikatorer som viser at vaffelen har ønsket steketemperatur og er ferdig.
Temperaturspennet mellom svak og sterk varme, kan sjekkes med IR-termometer.
Vaflene bør være jevnt stekt på begge sider og ikke setter seg fast.
Oppvarmingstid. Noen jern varmer opp raskere.
Steketid. Riktig steking er viktigere enn noen sekunder kortere steketid.
Andre egenskaper:
– Hvordan håndtakene er utformet.
– Om det er lett å brenne seg på varme overflater.
– Om jernet står stødig på underlaget.
– Om jernet damper og oser under steking.
– Om det renner fett eller røre ut på benken.
– Om det er termostat og reguleringsmekanismer
for justering av steketemperaturen.
– Om det er praktisk å lagre i skap,
som f.eks. om det er oppviklingsmekanisme
slik at det tar lite plass i skapet,
og kan lagres på høykant.
– Om bruksanvisningen inneholder nødvendig informasjon.
– Avtagbar strømkabel
gjør at den kan byttes med en lengre ledning.
– Bruksopplevelse. Kvalitetsfølelse. Holdbarhet over tid.
Rengjøring kan gjøres med en «vaskevaffel»,
som består av: ½ dl vann,
1 dl hvetemel og
2 ss salt,
som røres sammen og stekes som en vaffel. Saltet trekker ut urenheter fra jernet.
Historikk:
I det gamle Hellas ble det
stekt flate kaker mellom to varme metallplater.
Platene hadde varmeisolerende håndtak av tre.
Denne måten å steke på spredte seg gjennom middelalderen
til store deler av Europa.
1300-tallet
De første egentlige vaffeljern ble laget i Tyskland og Nederland.
Dyktige håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret.
Vaflene ble vanligvis laget av bygg,
og ble stekt over åpen ild eller i ovn.
Jernene ble etterhvert utstyrt med emblemer, våpenskjold og ornamenter,
og var mest vanlige i den mer velstående delen av befolkningen.
24.08.1869. Cornelius Swarthout i USA tok patent på vaffeljernet.
Jernet hadde forbedret åpne-, lukke- og snumekanisme.
Jernet måtte holdes over ilden.
Elektrisiteten kom senere.
Det var det første patentet, men ikke det første jernet.
1911. Det første elektriske vaffeljernet ble laget i USA.
Det var ganske avansert for sin tid,
og hadde termostat for at vaflene ikke skulle bli svidd.
Kjemien inne i vaffeljernet
er imidlertid den samme
enten varmen kommer fra strøm eller fra flammer.
Den er også uavhengig av om en vaffelplate
består av fire, fem eller seks hjerter.
Bland mel og vann for seg. Hvis en lar det stå lenge nok kan det bli
surdeigsvafler.
⋅ Melet kan være fint eller grovt, sammalt-, hvete-, rug- eller speltmel.
Rør sammen eggeplommer, salt, søtstoff, vaniljesukker i en bolle.
Tilsett mel eller surdeig.
⋅ Søtstoff kan være honning, sirup, sukker eller lignende.
⋅ Melk kan være vanlig helmelk, skummet kulturmelk, synet melkeprodukt eller melk som er gått ut på dato.
Endel av melken kan erstattes med fløte, rømme, kefir, el.
Variasjoner: Erstatt endel av melet med:
⋅ Blåbærvafler: Erstatt kulturmelk med blåbærbiola.
Bland inn blåbær i røra.
⋅ Frø.
⋅ Havregryn, bør svelle i vann en halv time før den legges i røra.
⋅ Hevemiddel: Egg er hevmiddel. I tillegg kan bakepulver og natron brukes.
⋅ Hirse.
⋅ Kanel.
⋅ Kardemomme.
⋅ Nypepulver.
⋅ Nøtter, finhakket.
⋅ Sesamfrø kan legges i jernet før vaflene stekes.
⋅ Sitronskall må være økologisk pga. sprøytemidler.
⋅ Vaniljesukker.
– For å få luftige vafler som ikke faller sammen,
kan en skille eggene og stivpiske eggehvitene og røre disse forsiktig i til slutt.
Eggehvitene er ikke ferdig pisket før bollen kan snus på hodet uten at blandingen faller ut.
Fettstoff gjør at vaflene lettere slipper fra jernet.
– Fett kan være f.eks. meierismør eller kokosfett.
– Fett i røra og eventuelt litt i vaffeljernet etter behov.
– Fett er stive eggehviters verste fiende, må derfor haes i helt til slutt.
– Ha vaffelrøra i jernet og stek til vaflene har en gylden farge på begge sider.
Varmebehandling –
er viktig for å ta knekken på alle bakterier.
God hygiene er viktig ved håndtering av rått kjøtt.
Hendene bør vaskes før og etter at man har tatt på rått kjøtt.
Bruk rene separate redskaper og kluter.
(Ikke skjær grønnsaker på samme brett som en har skåret opp rått kjøtt.)
Hold rå og ferdiglaget mat atskilt.
Vask redskapene etter bruk.
Kjøttet skal være helt gjennomstekt eller gjennomkokt.
Vassild finnes i bl.a. fiskekaker, fiskeboller og fiskeburgere.
Vassild inneholder et naturlig limstoff som gir en eksepsjonelt god bindeevne.
Den tåler tøff maskinell behandling og kan fryses og tines uten å miste denne egenskapen.
Limstoffet gjør at det ikke var behov for å tilsette e-stoffer, potetmel, egg og salt for å få fiskekakene til å henge sammen.
I tillegg hadde fisken samme næringsinnhold som torsk, og en mild smak.
Det står imidlertid ikke vassild på ingredienslista bak på pakningen,
men istedet står de andre navnene over eller bare fiskefilet.
Hvis det er blandet inn andre fisketyper er det fremhevet på pakningen
f.eks. torsk, hyse eller steinbitt, mens vassild ikke er nevnt.
Utover 1970- og 80-tallet ble den solgt under det velklingende navnet hvitlaks.
Det kommer av at den tidligere var en billig industrifisk, som ble brukt til dyrefôr.
Derfor klinger det ikke så bra i folks ører.
Norge impoterer godt som all vassild fra Færøyene.
I fjor satte Norge ny importrekord på nær 100 millioner kr.
Fisk, melk og egg gir oss viktige stoffer
som det finnes lite eller ingenting av i grønnsaker.
Eksempler på dette er vitamin D, B12, jod
og langkjedede Ω3-fettsyrer.
Vitamin-B –
er en fellesbetegnelse
på en gruppe vannløselige vitaminer
med mange felles egenskaper.
B-vitaminer er vannløselige,
så hvis noen tar for mye,
blir overskuddet skylt ut av kroppen.
Det er altså ingen risiko ved å ta B-vitamin,
selv om man ikke mangler det.
Vitamin-B6 –
er en fellesbetegnelse på
pyridoksal, pyridoksamin og pyridoksin.
Vitamin B6 regulerer omsetning av proteiner og aminosyrer,
og har betydning for signalstoffer i hjernen og for immunforsvaret.
Finnes i:
– Havregrøt med gresk yoghurt, kesam eller Skyr,
sammen med hakkede nøtter,
er derfor en god oppskrift på søvnig kveldsmat.
Det er både rikt på komplekse karbohydrater og vitamin B6,
mens havre i tillegg inneholder melatonin.
Vitamin-B12 – (Cyanokobalamin)
er en samlebetegnelse for en rekke bioaktive forbindelser som inneholder kobolt (korrinoider) og er involvert i en rekke metyleringsreaksjoner.
Cyanocobalamin er rødfarvet og inneholder kobolt.
B12 lages ikke i kroppen og må tilføres via kosten.
Vannløselig og er relativt varmebestandig.
Viktig for:
– Dannelse av røde blodlegemer.
– Nervesystemet. Dannelse av nye nerver.
At beskyttelseshinnen rundt nervefibrene dannes.
– Hjernens og nervesystemets funksjoner.
– Mentale funksjoner og følelsesmessig balanse.
– Dannelse av DNA (arvestoff).
Finnes i:
– Kjøtt. Innmat.
– Egg. Melkeprodukter. Ost.
– Fisk og sjømat.
– Tang og tare.
– Lever.
– Kumelk.
Mangel:
– Kan være uten symptomer, spesielt i starten.
– Blodmangel (Perniciøs anemi).
Etterhvert fører det til feil i produksjonen av røde blodlegemer.
Blodprosenten avtar,
og røde blodceller blir større enn normalt (megaloblastær anemi).
– Tretthet, nervøsitet og tilbaketrukkenhet.
– Skader i nervesystemet.
– Nedsatt følsomhet i huden.
– Balanseproblemer.
– Demens.
– Depresjon.
– Betennelse i tunge og munnviker.
– Generell blekhet, slapphet og tretthet.
Ofte er det ekstreme vegetarianere (veganere) som får B12-mangel på grunn av kostholdet.
De fleste dyr kan lage vitamin C selv, og behøver ikke å få det gjennom kosten.
Mennesker, aper, marsvin og hamstre
er noen av de få dyrearter som ikke kan lage det selv.
De må derfor daglig tilføres denne organiske syren.
C-vitamin er et såkalt koenzym.
Dvs. at det ikke gjør noe i seg selv,
men i stedet aktiverer og hjelper andre enzymer.
Kroppen trenger C-vitamin til mange biokjemiske prosesser.
Viktig for:
– Kollagen-produksjonen.
– Bindevevet som holder kroppens vev og organer sammen, inkludert bruskvev og benvev.
– Sårheling. Beinbrudd.
– Immunforsvaret.
– Beskytter mot virus og bakterier.
– Nedsetter kolesterolinnholdet i blodet.
– Naturlig avføringsmiddel.
– Styrker cellene.
– Antioksidant som beskytter cellene mot skader.
– Produksjonen av noradrenalin.
Det er ikke store forskjeller mellom naturlig og syntetisk C-vitamin.
Syntetisk C-vitamin kan derfor være ok.
Fordelen med naturlige er at det er sammen med andre ting.
C-vitamin halveres hver halvtime.
Man kan ikke få for mye
fordi bare 25% blir tatt opp
og det er en blokade hvis det blir for mye.
Hvis man vil ha høyere opptak
kan en legge den under tunga,
for der er det ikke blokkering.
– Myndighetene anbefaler 75 mg/dag.
Finnes i:
– Ananas inneholder 48mg/100g.
– Appelsin 51 mg/100g.
– Blomkål 48mg/100g.
– Bringebær 30mg/100g.
– Brokkoli 90mg/100g.
– Grapefrukt 30mg/100g.
– Guava 228mg/100g.
– Jordbær 60mg/100g.
– Kiwi 90mg/100g.
– Kål 120mg/100g.
– Papaya 60mg/100g.
– Pasjonsfrukt 30mg/100g.
– Rød paprika 200 mg pr. 100 g.
– Sitroner 53mg/100g.
– Solbær 200mg/100g.
– Spinat 30mg/100g.
– Nyper. Epler.
– Kålrot. Tomat.
C-vitamin er vannløselig, så hvis man koker maten, blir vitaminene trukket ut i kraften.
Mangel kan føre til:
– Bindevevsproblemer.
– Skjørbuk er den mest berømte vitaminunderskuddssykdommen.
Det fører bla. til blødende gommer fordi kroppen ikke kan holde tannkjøttet sammen.
Vevet faller fra hverandre også inne i kroppen.
Årsak og virkning –
Det er ikke sikkert det er utdannelse eller lønn
som bestemmer stress og allmenn helse.
Det kan like godt være helse
som bestemmer stress, utdannelse og lønn.
Sannsynligvis er det ganske
mange faktorer inne i bildet
som delvis påvirker hverandre.
Om et vitamin eller mineral mangler eller finnes i for små mengder
er det langt fra slik at det er selve næringsstoffet man trenger.
Dette fordi alle næringsstoffer jobber sammen i par eller flere
(synergister, agonister og antagonister),
og trenger andre næringsstoffer for opptak og utnyttelse i kroppen.