nilsmartin.no

 nilsmartinno 

 

 


Kostholdsråd

Sitronvann. Skrell en sitron og kutt den opp i skiver eller
biter og legg i en mugge med vann. Ferdig til å drikke.
– Hvis en bruker økologisk sitron kan også skallet brukes.

Frukt til frokost. Skrell en banan, eple eller klementin.
Kutt opp i biter og ha litt youghurt oppå. Ferdig.
– Husk å spise frukt på tom mage; og ikke etter tunge kjøttmåltider.
Grunnen er at frukt må gå fort gjennom systemet.
Hvis det blir liggende i kø bak tungtfordøyelig
mat kan det bli gjæring som utvikler gass.

Brødspising. Bruk tynne skiver og mye pålegg.
Bruk gjerne smør på skiva.
– Melet i vanlig brød inneholder en syre som binder opp mineraler.
Vanlig brød er derfor en antagonist som hemmer næringsopptaket.
I surdeigsbrød har bakteriene omdannet dette til næring.
– Flere og flere har oppdaget dette og surdeigsbrød begynner
å komme i vanlige butikker; bl.a. i Rema 1000.

Havrekli eller kruskakli, er fiber som kan bidra til å regulere fordøyelsen.
Bland en spiseskje inn i grøt, supper, frokostblanding eller i vaffelrøra.

Potet gir mange kalorier og er ikke særlig vitamin- eller næringsrik.
– Bruk derfor mindre potet, og heller gulrot, kålrot, ol.

 


Ordliste

Brødspising:
– Bruk tynne skiver.
– Bruk mye pålegg.
– Bruk smør på skiven. Det smører fordøyelsen og demper tørrhet i tarmene.
– Bruk surdeigsbrød.
– Spis minst mulig brød.
Se også:  Brødspising  Fruktspising  Surdeigsbrød  Kostholdsordbok.html 
Frukt  –  inneholder vitaminer og mineraler og kostfiber, men også endel sukker.
Se også:  Frukt  Kostholdsordbok.html 
Fruktspising  – 
– Frukt bør skylles før det spises.
– Frukt bør spises på tom mage. F.eks. før frokost.
Se også:  Fruktspising  Brødspising  Kostholdsordbok.html 
Kostfiber  –  kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Kostfiber er et karbohydrat som er ufordøyelig for fordøyelsessystemet, men tarmbakteriene fordøyer det.
Kostfiber bidrar med lite energi, men har en stabiliserende virkning på fordøyelsen.
Kostfiber er en naturlig del av all plantebasert mat.
Naturlige kostfibre finnes kun fra planter.
F.eks. i frukt, grønnsaker, bær og poteter.
Se også:  Kostfiber  Kruskakli  Kostholdsordbok.html 
Kruskakli  –  er skalldelen av hvetekornet.
Inneholder mye kostfiber.
Se også:  Kruskakli  Kostfiber  Kostholdsordbok.html 
Poteten  –  er ikke særlig vitamin- eller næringsrik.
Se også:   🥔   Kostholdsordbok.html 
Sitronvann  –  30 ml sitronsaft i et glass vann.
Kan øke produksjonen av urin–citrat, som hindrer nyrestein.
Se også:  Sitronvann  Kostholdsordbok.html 
Surdeigsbrød  –  er viktig for å lette mineralopptaket fra andre matvarer.
Fytinsyre i hvetemel i vanlig brød hemmer mineralopptaket.
Se også:  Surdeigsbrød  Kostholdsordbok.html 

 

 

Ytringsrettigheter.

 

Lær å fiske.